Десерт с тиква
около един килограм тиква цигулка
2-3 супени лъжици захар
1 ванилия
За глазурата:
80 – 100 г краве масло
2 суп. лъж. захар
1 суп. лъж. какао
2 суп. лъж. прясно мляко (може и вода)
1 суп. лъж. брашно
Приготвяне:
Почистената и нарязана тиква поставяме в тавичка с малко вода. Поръсваме със захар и ванилия. Печем във фурната до готовност. Изваждаме и оставяме да изстине.
През това време приготвяме глазурата. В малък съд загряваме маслото. Прибавяме захарта, какаото и прясното мляко . Разбъркваме да се получи еднородна смес и когато заври отстраняваме от котлона. Разбиваме брашното с малко вода на кашичка и внимателно изсипваме в какаовата смес. Слагаме отново на огъня да заври, като непрекъснато разбъркваме, за да се сгъсти.
Изстиналата тиква нарязваме на кубчета. Поставяме в десертни купички и поливаме с топлата какаова глазура. Преди поднасяне гарнираме с разбита сметана и орехи.