Тиква с карамел
половин тиква-цигулка (според големината на тавата може повече или по-малко)
1 литър прясно мляко
2 ч. ч. захар
1 ч. л. ромова есенция (може и друг аромат по избор)
1 к. л. канела
100 г орехи
100 г брашно
4-5 яйца
Приготвяне:
Тиквата се обелва и се нарязва на малки правоъгълни парчета . Всяко от тях се овалва в брашно. Половината захар се карамелизира в тавата. Върху нея се нареждат кубчетата тиква като плочки домино, върху дългата страна на правоъгълника (изправени, като височината им трябва да съвпада приблизително с височината на тавата). Залива се със смес за крем карамел направена от прясното мляко, яйцата и останалата захар, като вътре се добавят есенцията, орехите (нарязани на ситно) и канелата. Пече се докато хване тъмно кафява коричка.
Сервира се обърнато с карамела нагоре, като по желание може да се гарнира със сметана или ванилов сладолед.