Сладкиш с тиква, канела и сметана
50 гр масло
75 гр захар 2-3 л. за поръсване отгоре
1 голяма лъжица стрито индийско орехче
2 с. л. канела
400 гр тиква (добре нарязана)
225 гр готово маслено тесто
1 яйце
Разбъркваме маслото, захарта, канелата и инд. орехче в голяма купа, нагряваме бавно за да разтопим маслото. Добавяме тиквата, пържим 10-15 мин до омекване като разбъркваме от време на време.
Загряваме фурната до 200 градуса. В кръгла тава разстиламе половината тесто, след това слагаме тиквения пълнеж и отгоре останалата част от тестото.
Намазваме отгоре с разбито яйце, и продупчваме на няколко места с вилица, за да може да излезе парата. Изпичаме до зачервяване (20-30 мин.) в нагорещената печка. Поръсваме със пудра захар отгоре.
Сервираме студен или топъл със сметана.