Еклери с ванилов крем
За еклерите:
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
3-4 яйца (зависи от големината им)
За ваниловия крем:
1/2 литър прясно мляко
5 пълни лъжици брашно
1/2 чаша вода
7-8 лъжици захар (аз лично го обичам по-сладък и слагам малко повече)
50 г масло
3 ванилийки
Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес.Маха се от котлона и се оставя да изстине.
След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре.Тесото става още по-гъсто и лепкаво.
С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плърно едно до друго), която или е намаслена или е покрита с хартия за печене.Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална
Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.
Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитото с малко вода брашно.След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути.Накрая се добавят ванилийките.
Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малко лъжичка се пълнят с крем.Няма опасност да се разтече или нещо такова, тъй като от крема еклерчетата си се залепват
Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел.