Еклерови лебеди в клетка
За пареното тесто:
1 ч.ч. прясно мляко или вода
щипка сол
1 с.л. захар
2 с.л. масло
2 ч.ч. брашно
4 бр. яйца
За пълнежа:
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
4 бр. жълтъци
1/3 ч.ч. брашно
1-2 с.л. масло
1-2 ванилии
За клетката:
1 ч.ч. захар
2-3 с.л. вода
За малиновия сос:
200 г пресни или замразени малини
100 г сладко от малини
1/3 ч.ч. захар
Сложете млякото в дълбока тенджера на умерен котлон. Добавете солта, захарта и маслото, когато се разтворят, добавете брашното, може наведнъж. Оставете за малко на котлона, за да се сгъсти тестото - трябва да има консистенцията на мек пластелин. Сложете в блендер и разбийте за две минути, след това добавете яйцата. Разбърквайте, докато стената на хомогенна смес.
Изсипете тестото в шприц. Оформете телцата на лебедите. С помощта на по-малък шприц или отрязаното връхче на найлонова торбичка оформете главите и шиите на лебедите. Изпечете в предварително загрята фурна.
За крема за пълнежа: Сложете млякото на котлона в подходящ съд. Разбийте брашното и жълтъците в дълбоко купа, добавете топлото мляко и разбъркайте добре, за да не станат бучици. След това върнете на котлона, за да не мирише брашното на сурово. Варете минута-две. Когато се поохлади, добавете маслото и бъркайте докато сместа го поеме. Накрая добавете ванилията. Може да замените с бита сметана. Оформете лебедите.
Клетката направете по следният начин: Сложете 1 ч.ч. захар и малко вода на котлона, така ще се карамелизира постепенно. Вземете една голяма купа и я намаслете. Върху нея, на тънка нишка изплетете клетката и след като изстине внимателно отделете от купата.
Пригответе соса от малини в блендер или с миксер, като разбиете добре продуктите захарта, пресните малини и малиновото сладко, по желание, може да прецедите, за да не остават зрънца.
Аранжирайте десерта, като в голям поднос сложите на дъното малиновият сос. Върху него подредите лебедите от тестото, като ги напълните с приготвения крем. Отгоре поставете карамелената клетка.