Еклери с ягоди и шоколад
за около 60 малки еклера, или 30 големи
120мл прясно мляко
120мл вода
115г масло
1/4 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
130г брашно
4 големи яйца, на стайна температура
Фурната се загрява на 200°C.
Прясното мляко, водата, солта, захарта и маслото се слагат в малка тенджера и се загряват на среден огън, докато маслото се разстопи и сместа започне да завира.
Когато заври, се изсипва цялото брашно наведнъж.
тенджерата се дръпва от котлона и сместа се разбърква енергично с дървена лъжица, докато се обедини и се събере на топка.
След това се връща отново на котлона и се разбърква още 3-4 минути за да се извлече влагата от тестото, или докато по дъното на тенджерата се появи бял слой.
Тестото се прехвърля в чиста купа и се оставя да се охлади. Аз обикновено го разстилам по стените на купата, да за ускоря процеса
След като тестото е хладко на допир се добавят яйцата, едно по едно, като се разбърква добре след всяко.
След като се добавят яйцата, тестото изглежда доста странно – лигаво и пресечено, но при продължително бъркане всичко си идва на мястото.
След добавянето на последното яйце, тестото трябва да изглежда лъскаво и хомогенно.
Сместа се пълни в пош с широк, кръгъл накрайник и еклерите се шприцоват върху хартия за печене на разстояние едни от други.
Ако са се получили връхчета, с помощта на пръст, навлажнен с малко вода, се притискат, за да се изравнят.
Еклерите се пекат в предварително загрята на 200°C фурна за 15 минути, след което температурата се намалява на 180°C и се пекат още 10-15 минути.
След като са готови, се изваждат от фурната и се оставят да се охладят напълно, преди да бъдат напълнени с крем
ВАЖНО: По време на печене, в никакъв случай не отваряйте вратата на фурната!!!
Продукти за ягодовия крем:
200мл студена сладкарска сметана
100г заквасена сметана
2 супени лъжици пудра захар
200г почистени ягоди, нарязани на МНОГО малки кубчета
Сладкарската сметана се разбива на гъст крем заедно с пудрата захар. Добавя се заквасената сметана и се смесват добре.
Накрая се прибавят нарязаните на малки кубчета ягоди и всичко се разбърка добре.
Кремът се пълни в пош с широк, кръгъл накрайник.
Има два варианта, с който можете да напълните еклерите с крема.
Единият е да направите малка дупка на дъното на еклерите и в нея да шприцовате ягодовия пълнеж.
Другият вариант е с помощта на нож да разрежете еклерите на две, да шприцовате част от крема в долната част на еклера и да покриете с горната.
Продукти за шоколадовия сос:
150г черен шоколад, 70% какао
50г масло
50г мед
Всички продукти се смесват в малка купа и се разтопяват на водна баня, при непрекъснато разбъркване.
Сосът се изсипва в малка каничка и се сервира заедно с еклерите.
Съхранява се в хладилник, а преди употреба се загрява на водна баня, за да се втечни.
Еклерите се съхраняват в кутии в хладилник, като е добре да се извадят малко преди сервиране.