Желиран шаран за Никулден
Продукти:
1 шаран
2 глави кромид лук
2—3 чушки
4 яйца
3 домата
сол
червен пипер
5 г желатин
Приготвяне:
• Шаранът се изчиства, измива и се изваждат двете филета.
• Костите, главата и хайверът, се варят 1 час в малко вода.
• Добавят се чушките и доматите.
• Прецеденият бульон се подправя обилно със сол и червен пипер, излива се върху парчетата риба и се вари на слаб огън.
• Изстиналата риба се поставя в дълбока чиния и се гарнира с 2 твърдо сварени яйца, нарязани на филийки, ивици червени чушки и рибния хайвер.
• Желатинът се накисва в 100 мл студена вода.
• За избистряне на рибния бульон се разбиват 2 белтъка с малко вода, изсипват се в бульона и се бият непрекъснато с телта, докато заврат.
• Тенджерата се сваля от огъня.
• Предварително накиснатият желатин се разтваря, като се бърка в бульона.
• Прецежда се през кърпа и се излива върху рибата.
• Желираният шаран се поставя на студено.