Пълнен шаран със стафиди
Продукти:
1 голям шаран
4 глави кромид лук
100 мл олио
3 филии бял хляб (без кората)
1 с. л. доматено пюре
5-6 зърна черен пипер
1 дафинов лист
20-25 броя стафиди
50 г орехи, нарязани на дребно
резени лимон
Приготвяне:
• Шаранът се почиства от люспите, вътрешностите, измива се хубаво в студена вода.
• След което се подсушава и се посолява отвън и отвътре.
• Оставя се да отлежи 30 минути.
• Стафидите се накисват в студена вода.
• В това време лукът се нарязва на филийки и се задушава до омекване в дълбок тиган.
• Прибавя се нарязаният на кубчета хляб и се отново се задушава за 5-6 минути.
• Тиганът се сваля от котлона и се добавят отцедените стафиди, орехите, парченца лимон, дафиновият лист, доматеното пюре и зърната черен пипер.
• Пълнежът се разбърква добре.
• Огнеупорна тава се намазва с олио и в центъра се поставя шаранът.
• Пълни се с 1/3 от пълнежа и отворът се зашива или се закрепва с клечки за зъби.
• Останалият пълнеж се разпределя под и около рибата.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С, покрито с фолио 30-40 минути.
• Фолиото се маха и се запича още 10-15 минути.
• Пълненият шаран се поднася топъл.