Задушено свинско с ориз
свинско месо - 500 - 600 г
лук - 2 глави кромид, може и 1 връзка зелен лук
ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
спанак - 500 г
домати - 2 - 3 броя
червен пипер - 1 ч.л.
черен пипер - на вкус
сол
Нарежете свинското на хапки и го сложете да се задушава в малко мазнина и вода. Успоредно запържете лука с малко сгорещено олио, като прибавите 2 с.л. вода и сол. Щом омекне добавете предварително накиснатия и отцеден ориз, добавете сол, черен и червен пипер и разбъркайте.
След като се запържи, изсипете накълцания спанак, месото и около 600 мл бульон. Оставете ориза да набъбне и добавете нарязаните на съвсем дребни кубчета домати. Оставете ястието на котлона, докато доматите уврат.
Овкусете още веднъж с подправки и махнете от огъня. По желание може да прехвърлите спанака с ориз и свинско месо в тава и да го запечете за 10 минути в предварително загряна силна фурна.