Свинско с ориз на фурна
свинско месо - 1 кг с кокал
лук - 1 - 2 глави кромид или праз
чесън - 3 скилидки
моркови - 1 брой
ориз - 1 ч.ч.
дафинов лист - 2 броя
чубрица - 1 с.л.
кимион - 1 ч.л. млян
сол
черен пипер
олио
Сложете свинско с кокал да се вари за около 10 минути в тенджера под налягане заедно с дафиновите листи, сол, черен пипер на зърна, скилидки чесън и нарязан лук. Свареното свинско обезкостете и прецедете бульона.
Втората глава лук накълцайте и сложете да се запържи заедно с нарязания или настърган морков. Добавете ориза и разбъркайте за кратко, докато се запържи.
Долейте малко от бульона и подправките. Оставете да къкри, докато попие течността и прехвърлете в намазнена тава. Разпределят се парчетата свинско и се долива с бульона.
Съотношението ориз-вода е 1 към 3 и 1/2 ч.ч. Сложете да се пече в загряна силна фурна за около 30 минути или доакато оризът поеме течността.