Катми по родопски
2 яйца
1 кофичка(370 гр) кисело мляко
1 кофичка (370 гр) вода
1 щипка сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче мая за хляб или мая от пакетче,
брашно, около 450 гр, така че сместа да е по-гъста от боза
Начин на приготвяне:
Първо се разбиват яйцата в дълбок съд, слага се солта и захарта. Разбива се киселото мляко, както е в кофичката и след това се сипва и разбърква едновременно с яйцата. Добавя се и кофичката хладка вода. Може да разбивате с пасатор – „ръката на татко“, става по пухкаво и бързо. Брашното е добре за се пресее, за да стане по-пухкаво, разбърква се с маята, ако е суха от пакетче. След това постепенно се добавя към мокрите съставки. Тестото се оставя да втаса на топло, за около половин час – 40 минути. Видът му, че е готово за работа, ще разберете по множеството мехурчета по повърхността и видимо по голямото количество, което изглежда, спрямо първоначалното.
Катмите могат да се изпекат на сач или на тиган, за предпочитане тефлонов.
Загряваме котлона на 5-та степен, след това намаляваме на 4-та степен и капваме по капка мазнина, като разстиламе по дъното накланяйки тигана. Взимаме черпак, според големината му ще е големината и на катмите, за предпочитане е среден или голям и изсипваме по черпак в тигана. Катмите се пекат на умерен огън.
Когато по катмата започнат да се излизат навсякъде мехурчета или по точно дупчици и повърхността се постегне достатъчно видимо, катмата се обръща и се пече и от другата страна до готовност. Обръщането става или с друга чиния, която се слага наопаки върху катмата и тигана се обръща, а после се връща обратно със суровата част отдолу, или с голяма плоска решетъчна лъжица.
Катмите се слагат в чиния за сервиране, една върху друга, с една и съща страна, като може да се намазват с масло помежду си, а за тези, които обичат да не е толкова мазно – не се слага масло.
Сервират се горещи, със сладко, мед, сирене, според вкуса.
Айрян, топло мляко или билков чай и кафе са другите добавки за перфектна закуска.