Рецепта за бързи катми
около 500 г брашно
700 мл топла вода
ч.л. сол
ч.л. захар
30 г мая
1 жълтък за мазане на сача
около 100 г масло за мазане на катмите
Маята се размива с малко хладка вода и към нея се прибавят всички останали продукти. Разбъркват се хубаво и се приготвя тесто като гъста боза, което се оставя да втаса - обемът му ще се увеличи поне 2-3 пъти и става на големи шупли. Разбърква се.
За всяка катма сачът се намазва с парче ябълка или лук (набодени на вилица), потопени в разбит жълтък. Гребва се с черпак и се сипва в нагорещения и намазан сач - така че дебелината да стане поне 6-8 мм. Когато цялата кора стане на шупли и се вижда, че няма сурово тесто отгоре, с лопатка се отлепя и обръща. Запича се за около минута и от другата страна. Веднага след изпичането катмите се намазват с масло.
Поръсват се по желание с шарена сол, сирене и кашкавал. Или с мед. Въпрос на вкус.