Мусака с картофи
Необходими продукти:
1,5 кг картофи
500гр кайма
2 глави лук
1/2 с.л. сол
1/2 с.л. червен пипер
250мл доматен сок
черен пипер
кимион
олио
за заливката:
1 яйце
1/2 кофичка кис. мляко
250 гр. брашно
щипка сода
Начин на приготвяне:
В тенджера задушете ситно накълцания лук до неговото побеляване с олио, колкото да покрие добре дъното на съда. След това прибавете в тенджерата каймата и я накъсайте на парченца посредством 2 вилици. Запържете 3,4 минути и добавете доматения сок,черен пипер и кимион на вкус и варете около 10 мин на слаб огън. През това време обелете и нарежете на малки кубчета картофите и ги добавете в тенджерата, заедно с 1/2 лъжица червен пипер. Подсолете и долейте вода до нивото на картофите в съда и варете докато картофите се сварят. След това преместете сместа в тава, залейте със заливката и печете на 220 градуса( около 20 мин.), докато се полу4и златиста кора.
Приготвяне на заливката:
В голяма купа разбъркайте кис. мляко със щипка сол, докато млекото шупне. Добавете яйцето и брашното, разбъркайте добре, като може да добавите и 2,3 лъжици от бульона на мусаката.