Пиле с чеснови хапки
Порции: 3-4 порции
Необходими продукти:
1.Пиле 1300-1500 кг.
3-4 филии хляб
1 глава голяма чесън
1 водна чаша вино /бяло/
1 водна чаша вода
червен пипер
/черен пипер и кимион/ ситно смляни, сол, масло олио.
Начин на приготвяне:
1. Пилето се измива, така както е цялото.
2. Нарязаните филии хляб се мажат дебело с масло, поръсват се със сол, ситно смления черен пипер и кимиона. От горе се пресова с чесъна. Нарязват се на хапки и се пълнят в коремчето на пилето.
3. С клечки за зъби се захваща отвора на корема, за да не излизат хапките навън.
4. По гръб се поставя пилето в йенска тенджера, доливат се чашите-вино и вода да се покрие пилето. Пече се 45 мин. до зачервяване на кожата и после се обръща по корем, още 30-45 мин. се пече. Пикантно и много вусно.