Ориз със зеленчуци и гъби на тиган
2 средно големи глави лук (може и пресен лук - 4-5 стръка)
1 голям морков
5-6 супени лъжици стерелизиран грах (може да се дабавят и същото количество сладка царевица)
3-4 гъби печурки
1 кубче больон (вкусът е по желание) и/или 1 кафена лъжичка пикантина
1 пълна чаена чаша ориз
три шепи прясно зеле
3-4 суп. лъжици мазнина
сол и черен пипер на вкус
Главите лук се нарязват на ситно, морковът се нарязва на средно големи кубчета, гъбите се измиват и нарязват на кубчета. Така приготвените съставки се запържват до омекване в дъбок тиган с предварително загрята мазнина. След като съставките са готови, към тях се добавя и измития ориз, който се оставя 1-2 минутки да се позапържи. След това се добавят няколко чаши хладка вода и ястието се оставя без да се разбърква докато заври. След като водата заври, огънят се намалява. Към ястието се добавят кубчето больон и пикантината. След като ориза пооври към него се добавят граха/царевицата, солта и черния пипер. Малко преди ориза да е готов къмз него се прибавя нарязаното на едро зеле. Докато ориза оври периодично се добавя вода и се разбърква.