Петел в гювеч на фурна
петел - 1 брой
подправки - черен пипер на зърна, карамфил, магданозен корен, целина - за варенето
лук - 4 - 5 броя, средни глави
картофи - 4 броя
чесън - 1 глава, цели скилидки
гъби - 200 г
домати - 1 консерва
сол
черен пипер - прясно смлян
майорана - на вкус
бахар - 2 зърна счукан
червен пипер - 1 ч.л.
Предварително измитият и почистен добре петел се слага да се вари в тенджера под налягане с няколко зърна черен пипер, карамфил, магданозения корен и едно парче глава целина. Вари се, до готовност - нужно е месото да се отделя от кокалите.
Обезкостете петела. В гювеч нарежете всички почистени зеленчуци и ги смесете. Добавете късчетата месо от петела и залейте с буркана пасирани домати. При нужда добавете още малко вода или бульон.
Разбъркайте всичко с подправките на вкус. Сложете капака и пъхнете да се пече на 200 градуса за около 1 час.