Свинска глава за Васильовден
1. Свинска глава 1/2 – 3-3.5 кг
2. Домати консерва – 1/2 от 0.800 кг буркан
3. Краставички кисели - 1/2 от 0.800 кг буркан
4. Гъби – 0.200-0.300 кг
5. Маргарин - 2 супени лъжици
6. Грах стерилизиран – 1 чаша за кафе
7. Моркови - 2- 3 средно големи
8. Черен пипер млян - на вкус
9. Дафинов лист - на вкус
10. Чубрица - на вкус
11. Чесън зрял - 1 средно гол.глава
12. Сол - на вкус
13. Лют пипер или лютива шарена сол – на вкус
Начин на приготвяне:
Свинската глава се сварява във вода с малко сол. След сваряването се очиства от кокалите и се нарязва на ситно.
Доматите, краставичките ,гъбите, морковите и чесънът се нарязват на малки парченца, след което се изсипват в тава и се прибавя граха, черният пипер, дафиновият лист, чубрицата, маргарина и солта на вкус. Обърква се добре и се запича всичко на фурна до сгъстяване на сместа. Прибавя се след това месото от главата и се обърква със сместа, след което се добавя от бульона в които е вряла главата., така че да се покрие цялото объркано със сместа месо от главата. Запича се отново всичкото в тавата във фурна около 30-40 мин до извиране на бульона.
Вкусотията е готова и се сервира топла поръсена с лют пипер или люта шарена сол. Трябва да има студена ракия, бира и вино.