Печен хек с портокалов сок
* 1 кг хек
* 1 ч.ч. портокалов сок
* 1/2 к.ч. лимонов сок
* 1/2 ч.л. сушен чесън
* черен пипер
* сол
* 3 с.л. зехтин
* 2 с.л. брашно
* За гарнитура:
* 1 кг картофи
* 1 кг тиквички
* сол
* 2 с.л. зехтин
* 3 стръка зелен лук
Рецепта за Печен хек с портокалов сок:
Хекът (1 кг) се измива и подсушава. Соковете от портокал (1 ч.ч.) и лимон (1/2 к.ч.) се смесват с подправките и зехтина (3 с.л.). В тази марината рибата престоява на студено 2 часа. След това се отцежда, овалва леко в брашно (2 с.л.) и се изпича на фурна в намазнена тавичка. Картофите (1 кг) се нарязват на колелца, нареждат се в намазнена тава. Посоляват се. Поръсват се със зехтин (2 с.л.). Заливат се с вода, колкото да ги покрие. Отгоре се слага готварско фолио и те се задушават на фурна до омекване. Тиквичките (1 кг) се изпичат на тиган без мазнина. Рибата се поднася топла с тиквичките и картофите, поръсени със ситно нарязан пресен зелен лук (3 стръка).