Печена пъстърва
2 изчистени пъстърви
сол
сок от един лимон
125 мл (1/2 ч. ч.) сухо бяло вино
сух риган
смлян черен пипер
ситно нарязан магданоз
олио
• Рибите се поставят в плитка кутия или чиния.
• Посоляват се обилно и се поливат с лимонов сок.
• Кутията или чинията се покрива плътно и пъстървата се оставя да престои 2 часа (или цяла нощ).
• Фурната се загрява на 250 С.
• Огнеупорна тава се намаслява.
• Нареждат се рибите и се поръсват с риган и черен пипер.
• Сипва се виното и тавата се захлупва плътно с алуминиево фолио.
• Пъстървата се пече 20 минути, след което се маха фолиото.
• Рибата се запича само на "Горно печене" или "Грил" за 5 минути от всяка страна.
• Пъстървата на фурна се разпределя по чинии.
• Поднася се поръсена с магданоз и гарнитура по желание.