Пържена пъстърва с лешници
4 броя пъстърви
сол
смлян черен пипер
25 г краве масло
1 с. л. олио
75 г белени лешници
2 с. л. бял винен оцет
2 жълтъка
225 г разтопено масло
• Пъстървата се почиства отвътре със сол.
• 25 г масло заедно с 1 с. л. олио се загряват в тиган с дебело дъно.
• Рибата се запържва леко от двете страни за по 5-6 минути, докато стане златистокафява и се опържи.
• Изважда се от тигана и се държи на топло.
• Лешниците се разделят на две и половината от тях се слагат в тигана.
• Запържват се до златистокафяво.
• Отцеждат се върху кухненското руло и се държат на топло.
• Оцетът се кипва в тенджерата и се вари, докато не намали обема си до 1 с. л., след което се охлажда.
• Останалите лешниците се изпичат и се начупват на ситно.
• Жълтъците се разбиват заедно с оцета в блендер.
• Бавно се прибавя разтопеното масло, докато се сгъсти.
• Прибавят се начупените орехи.
• Подправя се със сол и смлян черен пипер.
• Рибата се сервира с лимонови резени и целите лешници.
• Лешниковият сос се загрява леко и се поднася в отделна сосиера.
• Като гарнитура към пъстървата с лешници се поднасят и сотирани картофи или зелена салата.