Рачел от тиква, сини сливи и круши
плодове (сини сливи, круши, тиква) 3 кг
захар 2 кг
лимонена киселина 10 гр. (2 чаени лъжички)
орехови ядки 200 гр. (1 чаена чаша)
ванилия 2 праха или 5-6 листа от индрише
Начин на приготвяне:
Измитите и почистени от костилките сливи и обелената и нарязана на кубчета тиква се поставят във варов разтвор за около 2 часа, след което се измиват обилно с вода.
Крушите се обелват, почистват се от семената и се нарязват на парчета.
Така подготвените плодове се нареждат на редове в тенджера, заливат се до половината с вода, поръсват се със захарта и се слагат на огъня да врят до сгъстяване на сиропа.
Десетина минути преди отстраняването на готовия рачел от огъня се прибавят ореховите ядки и разтворената в малко вода киселина.
Накрая се прибавя ванилията или индришето.