Спагети със сос Болонезе
Спагети - 1 пакет , олио - около 60 мл, кайма - 500 г, лук - 1 глава кромид, моркови - 1 брой, домати - 1 консерва цели, риган - 1 ч.л.босилек - 1 ч.л.сол, черен пипер, червен пипер - 1 ч.л. равна, кашкавал - за поръсване, настърган
Сварете спагетите според указанията на опаковката, след което ги изплакнете под студена вода и отцедете.
За соса сложете скълцания лук и настъргания морков да се запържат за кратко в сгорещения зехтин.
След няколко минути добавете каймата и бъркайте, докато се раздроби и запържи. Овкусете с всички подправки и снемете от котлона.
Намачкайте консервата домати и я разбъркайте със сместа с каймата. При нужда добавете още малко подправки.
Сипете соса в тава и сложете в загряна фурна да се пече, докато течността се редуцира, като разбърквате от време на време.
Поднесете порция спагети с печения сос Болонезе и гарнирайте по желание с настърган кашкавал.