Спанак с бяла риба в йенска тенджера
500 г филе от бяла риба , 100 г замразен спанак , 1 к. ч. варен ориз , 1 скилидка чесън , 1 глава лук , 1 с. л. олио , сол и черен пипер на вкус
за соса:
30 г масло , 2 с. л. лимонов сок , 1 с. л. брашно , 1/2 ч. л. сух розмарин , сол на вкус
В йенска тенджера се поставят ситно нарязани лук и скилидка чесън и се заливат с олиото. Задушават се под капак 1 минута на максимална мощност. След това се разбъркват с ориза и спанака, посолява се.Филетата се овкусяват със сол и пипер и върху всяко се поставя от плънката. Завиват се на руло и се защипват с клечка за зъби. Редят се в йенска тенджера, наливат се 4-5 с. л. вода и се пекат при максимална мощност 8-10 минути, след което се изваждат. Омекналото масло се размесва с брашното, поставя се в йенската тенджера, където са се пекли филетата, разбърква се и се подправя с лимонов сок, сол и розмарин. Вари се минута и ако е необходимо, се налива топла вода до достигане на желаната гъстота на соса.