Тас - кебап
600 г свинско месо (агнешко, телешко, говеждо)
50 мл олио
25 г краве масло
150 г (2 глави) кромид лук
1 с. л. доматено пюре
1 с. л. брашно
1/2 ч. л. черен пипер
1 ч. л. червен пипер
1-2 зърна бахар
магданоз
сол
3 с. л. зеленчуков или пилешки бульон
200 мл горещ бульон или вода
• Месото се нарязва на порционни парчета по 25-30 г.
• Посолява се, поръсва се с част от черния пипер и бахар (едро смлени или счукани) и леко се запържва в мазнината.
• В същата мазнина, след изваждането на месото, се задушава дребно нарязаният лук, като се добавя малко бульон (3 с. л.).
• Когато лукът омекне, се слага разреденото доматено пюре.
• Сместа се задушава, докато остане почти на мазнина, след което се поръсва с червения пипер, разбърква се и се разрежда с горещ бульон или вода.
• В получения сос се връща месото и се добавя останалият черен пипер (на зърна).
• Съдът се похлупва с капак и се оставя на тих огън до омекването на месото.
• 10-15 минути преди да се отстрани от огъня, ястието се поръсва със запеченото брашно и запърженото прясно масло.
• Покрива се с капак и се оставя да къкри, докато се свърже сосът.
• Готовото ястие се освежава с дребно нарязан магданоз.
• Тас - кебапът се поднася с гарнитура от варен ориз с масло или с друг вид гарнитура.