
Торта с шоколадова глазура Св. Валентин
За блатовете:
8 бр. яйца
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
50 мл олио
20 г какао
За крема:
готов крем по избор
За сиропа:
компот от череши
За глазурата:
100 г млечен шоколад
1 с.л. олио
100 мл сладкарска сметана
Как да я приготвим
Яйцата се разбиват около 5 минути. Към тях се прибавя захарта и хубаво се разбива до хомогенна смес. Постепенно се прибавя брашното и накрая олиото. Половината смес се разбива с какаото. В намазнена тавичка, поръсена с брашно се сипва бялата смес. Пече на 160 С докато покафенее. После се изпича кафявата смес. Готовите блатове се изрязват се в формата на сърце. Единия блат се слага в подноса и се сиропира, маже с предварително разбития крем и отгоре се слага другия блат (предварително сиропиран). Намазва се цялата торта със сметаната. Залива се с разтопен на водна баня шоколад и се добавя 1 с.л. олио за блясък.