Четвъртък Ризото с пилешко
2 с. л. зехтин
1 глава кромид лук
400 г ориз Arborio (или Carnaroli)
750 мл пилешки бульон
340 г сварено пилешко месо
125 мл готварска сметана
120 г настъргано сирене тип Чедър
500 г смес замразени зеленчуци
40 г настърган Пармезан
Приготвяне:
• Лукът се обелва и се нарязва на ситно.
• В голяма тенджера се сгорещяват 2 с. л. зехтин.
• Прибавя се лукът и се готви, докато омекне.
• Добавя се оризът и се разбърква, така че да бъде покрит изцяло в зехтин.
• Сипват се бульонът и зеленчуковата смес (замразена!).
• Ризотото се кипва и огънят се намалява на минимум
• Тенджерата се похлупва и се готви 10 минути.
• След което ризотото се разбърква и се готви още 5 минути.
• Прибавят се дребно нарязаното пилешко месо, сметаната и двата вида кашкавал.
• Бързото ризото с пилешко месо се разбърква, маха се от котлона.
• Оставя се настрана, похлупено 10 минути.