Шоколадов десерт
За тестото:
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. кафява захар
3 бр. яйца
3 с.л. натурално какао
1 ч.ч. едро смлени ядки - орехи или лешници
10 г бакпулвер (1 пакетче)
1/2 ч.л. сол
1 ванилия
100 г готварски шоколад – минимум 55% какао
125 г масло
За заливката:
100 г готварски шоколад
1/2 ч.ч. сметана - минимум 30% масленост
Как да го приготвим
На водна баня се разтопява шоколада, начупен на парченца заедно с маслото и се оставя да се охлади. В друг съд се разбиват яйцата със захарта до получаване на пухкав крем. Добавя се внимателно охладената шоколадово-маслена смес и се разбърква до хомогенизиране. Пресява се отгоре брашното, разбъркано с какаото, солта, бакпулвера и ванилията и внимателно се разбърква. Добавят се ядките и се разбърква внимателно. Изсипва се сместа в тавичка, застлана с хартия за печене, с размери около 20х30 см или в кръгла форма с диаметър 26 см. Пече се в предварително загрята фурна на 160 С за около 25 минути. С клечка за зъби проверявате готовността. Оставя се да се охлади напълно и чак тогава се изважда от формата.
През това време се приготвя глазурата. На водна баня се разтопява останалия 100 г шоколад, добавя се сметаната и се разбърква до хомогенизиране. Залива се изстиналия сладкиш и се нарязва с остър нож на квадратни или триъгълни форми.