Шоколадов кейк
2-3 бр. круши
125 г масло
1 ч.ч. захар - пълна с връх
4 бр. яйца
60 г лешници (орехи)
60 г брашно (1/2 ч.ч.)
1 ч.л. бакпулвер
4 с.л. какао
щипка сол
100 г натурален шоколад (шоколадов кувертюр)
Как да го приготвим
Избират се еднакви на големина и зрялост круши. В съд се слагат да заврят 2 ч.ч. вода и 5 с.л. захар. Поставят се предварително почистените круши, нарязани на осминки по дължина. Кипват се и се оттеглят от огъня. Оставят се да престоят покрити с капак, за да омекнат.
Ситно смлените лешници (орехи) се смесват с пресятото с бакпулвера брашно, какаото и солта.
Предварително нарязаният на парчета шоколад се разтопява на водна баня, на слаб огън.
Много мекото масло и останалата захар се разбиват с миксер, докато се получи пухкава смес. Едно след друго се прибавят яйцата, които трябва да са със стайна температура и се разбиват добре. Добавят се разтопеният и леко охладен шоколад и сухата смес. Внимателно се разбърква с шпатула. Готовата смес се изсипва в кръгла форма с подвижно дъно и диаметър 20-22 см, предварително покрито с хартия за печене. Върху сместа се подреждат крушите под формата на ветрило, с кората нагоре.
Кейкът се пече в предварително загрята фурна, на 170 С, за 35-40 минути. След като се извади от фурната се охлажда върху решетка.
Вади се от формата и се нарязва на порции след като изстине.
* Може да се ползват круши от компот, добре оцедени.
* 1 ч.ч. = 200 мл