Шоколадова торта с бисквити
250 г (2 пакетчета) краве масло, 50 г какао, 3 кафени чашки пудра захар, 2 яйца, 300 г маслени или чаени бисквити, 1 пакетче ванилия, 1 кафена чашка счукани орехови ядки, 1 супена лъжица ром или коняк.
В тенджера от огнеупорно стъкло или друг подходящ съд се загряват при непрекъснато разбъркване с тел или дървена лъжица какаото, пудрата захар и маслото до разтопяването на маслото. Съдът се отстранява от огъня и без да се преустановява разбъркването, се прибавят едно след друго двете яйца. Сместа се разбива, докато се получи гладък, не много гъст крем, към който се прибавят ореховите ядки. В малка кексова форма, облицована с пергаментова хартия, се изсипва пласт от крема, слага се един ред от бисквитите и се поръсва с рома, отново се изсипва пласт от крема, покрива се с бисквити и т.н. Най-горният пласт от крема се нанася с шприц или се заглажда с къдрав гребен. Приготвената торта се оставя в хладилник до пълно втвърдяване на крема, изважда се от формата, нарязва се на триъгълни парчета или филийки с дебелина 2-3 см и се поднася.