Ябълкови кексчета
За 8 бр. кексчета с диаметър на формичката 8 см:
* 2 бр. яйца
* 4 с.л. 8 ч.л. захар
* 4 с.л. брашно
* 1 с.л. масло
* 1 бр. голяма ябълка
* 1 ванилия
* 4-5 с.л. студена вода
Ябълката се измива, обелва и почиства от семките, нарязва се на по-дебели, неправилни парченца. Във всяка формичка се слага по 1 равна ч.л. захар. Отгоре се разпределят ябълки до 1/3 от вместимостта на формичката. Във всяка формичка се добавя по парченце масло с големина на фъстък и по 1 ч.л. вода. Формичките се нареждат в тавичка и се запичат за няколко минути до омекване на ябълките. През това време се приготвя тестото. Белтъците на яйцата внимателно се отделят и с 1 с.л. захар се разбиват на твърд сняг. Жълтъците, останалата захар и 1-2 лъжици студена вода се разбиват на гъст крем. Като се бърка внимателно (но не с миксер), постепенно се добавя лъжица брашно, после част от белтъчния сняг и така до изчерпването им. Накрая се слага и ванилията. Формичките с ябълките се изваждат от фурната и много бързо се разпределя тестото отгоре, като всяка формичка трябва да се запълни не повече от 2/3. Пекат се на 180 С около 13-15 минути в предварително загрята фурна.
Две-три минути след като се извадят от фурната, се изваждат и от формичките. Украсяват се по желание - смлени орехи, карамел, глазура от течен шоколад или друго.