Яхния с пресни картофи
Продукти:
500 г картофи
500-600 г зелен фасул
2 бр. моркови
1 бр. чушка
1 глава лук
3 бр. домати
3-4 скилидки чесън
пресен джоджен
1 ч.л. червен пипер, сол
олио
пресен магданоз
Приготвяне:
Запържват се (или се задушават) ситно нарязаните лук, моркови и чушка. Поръсват се с червения пипер. Налива се малко вода. Прибавят се картофите, нарязани на по-едри парчета. Оставят се да се задушат десетина минути. Доматите се пасират (или се нарязват на ситно) и се прибавят към зеленчуците. Наливат се 1-2 чаши гореща вода. Ястието се покрива с капак и се оставя още 10-15 минути. Прибавя се зеления боб. Посолява се и се подправя със ситно нарязан джоджен. Ако е необходимо, се долива още гореща вода. Може да се прибави и 1 с.л. брашно, разтворена във водата, за сгъстяване на соса. Покрива се с капака и се оставя на слаб огън да къкри, докато зеленчуците омекнат. Десетина минути преди да се свали от огъня, се прибавя нарязания чесън (не много ситно, да се усеща в яденето). Ястието се поднася поръсено със ситно нарязан магданоз.