
Баклава с орехови ядки
Продукти:
2 пакета кори
4 бр. яйца
200 г орехови ядки
200 г брашно
800 г захар
1 ч.л. (5 г) бакпулвер
4 праха ванилия
олио или масло
Приготвяне :
Тавата, в която ще се реди баклавате се намазва с олио (или масло) и започват да се редят корите от единия пакет, като всяка кора се ръси с олио (или масло). След като свърши първият пакет с кори, се изсипва плънката, която е смес от разбитите яйца, смлените орехи, 200 г захар, брашното, в което е разбъркан бакпулвера и 2 праха ванилия. След това се реди вторият пакет кори, като отново всяка кора се ръси с олио (или масло). Така направената баклава се пече в предварително загрята фурна на около 160-170 С градуса. След опичане се нарязва на парчета и залива със сироп приготвен от 600 г захар, 800 мл вода и 2 праха ванилия, като сиропът се вари до сгъстяване.