Домашна баклава охлювчета
Продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
3 яйца
мая, колкото локум, 1 пакетче
щипка сол и захар
брашно, колкото поеме за меко тесто, като за баница
олио и масло
счукани орехи (количество пожелание, поне 2 ч.ч.)
за заливката
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 лимон
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто като за баница, средно меко. Разделя се на три топки. Разточват се три кори, не съвсем тънки. Намазва се едната кора с масло, поръсва се с орехи.
Поставя се върху нея втората кора, която също се намазва и поръсва. Третата кора по същия начин.
Навиват се на руло, което се реже на кръгчета широки 1 см./охлюви/. Нареждат са в тава легнали с разстояние между тях. Оставят се да втасат, след което се пекат
на умерена температура до порозовяване. Съвсем изстинала баклавата се залива със горещ сироп от равни части вода и захар и сока и настърганата кора на лимона.