Шуменска баклава
Съставки:
1 яйце, 4 жълтъка, 1 кг брашно, 1 пакетче пшеничено нишесте „Ванилия\" , 500 мл прясно мляко, 2 чаши смлени орехови ядки, 250 г краве масло.
За сиропа: 1 кг захар, 700 мл вода
Начин на приготвяне:
От брашното се отделя 1 чаша за наръсване при разточването. Останалото брашно се смесва добре с нишестето и се омесва на тесто с яйцето, жълтъците и млякото. Ако е необходимо, се добавя още малко, за да се получи тесто за точене. Полученото тесто се разделя на 30 топчета, които се покриват с кърпа и се оставят да престоят 1 ч. Разточват се на кори, които трябва
да бъдат малко по-големи от тавата, в която ще се пекат. Корите се оставят да постоят малко, за да се изсушат. Намазват се с разтопеното масло. Слагат се една върху друга 15 кори и върху тях се разстила плънка от ореховите ядки, наръсени с малко захар. Отгоре се нареждат останалите 15 кори. Баклавата се нарязва на парчета и се залива с останалата силно сгорещена мазнина. Пече се в умерена фурна и след като изстине, се залива с горещ сироп от захарта и водата.