Как се прави реване
Реването се намира в кухни на Източното Средиземноморие под различни имена. Смята се, че е един вариант на египетското ястие ma’mounia. Basbousa (на арабски), revani (турски) или rеvani в Южна Гърция и ravani – в северна (на гръцки ραβανί и ρεβανί). Реването е сладка торта, традиционен десерт, направена от грис (най-вече в арабския му вариант) или брашно, напоена със сироп. Популярно допълнение към него са и кокосовите стърготини. Има варианти с кисело мляко, орехи и ябълки. Сиропът може също така, по желание, да съдържа вода от оранжево цвете или розова вода.
* 10 бр. яйца
* 150 г захар
* 1 ч.ч. брашно
За сиропа:
* 2 ч.ч. захар
* 3 и 1/2 ч.ч. вода
* 2 бр. ванилия
* 1/2 ч.л. канела
* 2 бр. карамфилчета
Белтъците се разбиват със захарта на сняг. След това внимателно се прибавят разбитите до бяло жълтъци. Към тази смес с бавно разбъркване се прибавя брашното. Пече се в тавичка с диаметър 26 см. на 180 С около 25 минути до леко покафеняване. Изважда се от фурната и се оставя да изстине. Сварява се сироп и изстиналото реване се полива с горещ сироп. Похлупва се, за да поеме сиропа. Поднася се със сметана.