Най-вкусните турски десерти

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Как се правят тулумбички
1069697

Как се правят тулумбички

Тулумба (турски: tulumba , гръцки: τουλούμπα кипърските гръцки: πόμπα (pomba), което означава, помпа) е десерт в Османската кухня, състоящ се от пържено тесто, напоено със сироп. Технологията е в направата на безквасни топки тесто (около 10 см дълго), в дадена малка яйцевидна форма, с хребети, които може да се получат със специален накрайник. Дълбоко се пържат до златист цвят и след това се изсипва сладък захарен сироп върху тях, когато все още са горещи. Тулумбата се яде студена. Този десерт се консумира във всички балкански държави и Мала Азия.

Тулумбите са разновидност на локма, които всъщност са вид тестени сладкиши от дълбоко пържено тесто , напоено със захарен сироп или мед и канела , а понякога и поръсени със сусам. Турската дума lokma означава „хапка“ или „залък“, от арабски произход لقمة luqma (т).

* 1 и 1/2 ч.ч. (300 г) брашно
* 5 бр. яйца
* 30 г масло
* щипка сол
* мазнина за пържене
* 2 ч.ч. (400 г) захар

Възваряват се 2 ч.ч. (400 мл) вода. В нея се пускат маслото и солта и във врящата смес се прибавя брашното, като непрекъснато се бърка. Отстранява се от огъня и пак се разбърква енергично. Когато изстине малко се прибавят яйцата едно по едно и се бърка до получаване на гладко тесто. От тестото се шприцоват тулумбичките, пържат се в сгорещена мазнина и се подреждат в тава на един ред. От захарта и 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) вода се приготвя сироп, като се смесват и сместа се възварява. Изстиналите тулумбички се заливат с топлия сироп.

1 2 3 4 5
6
7 8 9 10
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft