Как се прави шекерпаре
Шекерпаре е един от многото възхитителни турски десерти. Направен е от печено меко сладко тесто, потопено в дебел слой захарен сироп. Произнася се „sheh – KER – PA – ReH“ на турски език. Този традиционен десерт със сигурност ще оправдае всеки, който има интерес към печени сладкиши. Напоен е със сладостта на лимонов сироп.
* 125 г масло
* 1 ч.ч. грис
* 1 ч.ч. захар
* 3 бр. яйца
* 10 г бакпулвер
* брашно, за средно меко тесто
* ядки по избор
За сиропа:
* 1 л вода
* 1 кг захар
Маслото се разбива със захарта, гриса, яйцата (без 1 бр. жълтък), брашното и бакпулвера и се замесва средно меко тесто. Оформят се топки, леко се приплескват с ръка и се намазват с отделения жълтък. В средата се слага ядка и сладките се пекат в умерена фурна, предварително загрята. Кипва се водата със захарта и щом сладките изстинат, се заливат с топлия сироп. Престояват покрити половин час. Аз ги покрих с друга тава, така както покривам баклавата. От мен добавих в сиропа на върха на лъжичката лимонтозу.