Как се приготвя сютляш - мляко с ориз
Сютляш е ястие, приготвено от ориз, който се смесва с вода или мляко, а понякога и други съставки. Различни варианти се използват за десерти или вечери. Когато се използва като десерт, то обикновено се комбинира с подсладител. Оризовите пудинги са открити в почти всички области на света. Рецептата може значително да се различава дори в рамките на една единствена държава. Различните видове оризови пудинги варират в зависимост от подготовката, методи и подбраните съставки. Следните съставки нормално се срещат в пудингите с ориз:
* ориз (къси или дълги зърна бял ориз, кафяв ориз, черен ориз, басмати, или Жасмин ориз)
* мляко (пълномаслено мляко, кокосово мляко, сметана или кондензиран)
* подправки (индийско орехче, канела, джинджифил т.н.)
* аромати (ванилия, портокал , лимон, шам-фъстък, розова вода т.н.)
* подсладител (захар, кафява захар, мед, подсладено кондензирано мляко, плодове или сиропи )
* яйца
Сютляш (Турски < sütlaş < sütlü като „ориз с мляко“) се получава от варената смес на горещо или студено мляко с ориз гарнирано най-често с канела. Може да бъде подсладен със захар или пекмез или не.
* 1 л прясно мляко
* 1 с.л. масло
* 1 с.л. настъргана кора от лимон
* 1 ванилия
* 1 пръчица канела
* 1/2 ч.л. сол
* 250 г ориз - кръглозърнест
* 50 г шамфъстък
* 50 г кедрови ядки
* 100 стафиди
* 75 г масло
* 75 г захар
* 4 бр. жълтъци
* 4 бр. белтъци
В тенджера се слагат млякото, солта, канелата, ванилията, лимоновата кора и измитият ориз. Слага се на котлона да заври, като се бърка. На слаб огън се оставя да поеме, около 25-30 минути. Изважда се канелата и се оставя да изстине. Прибавят се счуканите кедрови ядки и шамфъстъка и стафидите.
Маслото се разбива със захарта на пяна, добавят се жълтъците, като се продължава да се бие. Сместа се добавя към изстиналият ориз. Белтъците се разбиват на сняг и също се объркват с ориза.
Намаслява се форма за кекс или формички за суфле, или малки гювечета, сместа се изсипва в нея и се изравнява. Пече се на 180 С, докато при разклащане сместа не се раздвижва, най-малко 30 минути. Обръща се в поднос за сервиране, което е трудно - това е предимството на формичките, може да се сложи направо на трапезата. Консумира се както топло, така и студено, например с плодове.