Как се приготвя халва
Халвата (halawa, haleweh, ħelwa, halvah, halava, helava, helva, halwa, aluva, chałwa; на арабски: Halawa / حلاوة / ḥalāwa; гръцки: Χαλβάς; турски: Helva) e сладкарско изделие, което произлиза от Индия и Централна Азия. Халвата е позната и в Предна Азия, Северна Африка, Югоизточна Европа и Източна Европа и при евреите. Тя е родствена с бялата нуга.
Основната маса на халвата се състои от сусам, захар, пчелен мед и растително масло. Смесват се фъстъци, орехи, какао, бадеми или шамфъстъци. В Турция най-разпространена е tahin-helva, в България – тахан халва. В различни страни халва се прави и от брашно, грис или слънчогледови ядки. В Индия халва се прави и от зеленчуци.
Халвата е лакомство, което хората, които целят да отслабнат, не си позволяват често, но специалистите по хранене твърдят, че тя подмладява и съживява организма, укрепва нервната система и подобрява кръвообращението. Халвата е богата на протеини, натрий, калий, калций, мед, магнезий, желязо, цинк, фосфор и мастни киселини.
* 280 г захар
* 100 мл вода
* сокът от 1/2 лимон или 1/4 ч.л. лимонтузу
* 340 г тахан
* есенция по желание - ванилия, кафе, шоколад, кардамом и т.н.
Водата, захарта и лимоновия сок се слагат в тенджерка и се загряват до 115 С. Ако нямате термометър, за да измерите - капка от сиропа пусната в съд със студена вода трябва да е мека и след изваждане от водата се сплесква за няколко секунди. Този сироп се сваля от огъня, добавя се есенцията и се оставя да изстине за няколко минути. През това време се загрява тахана до 50 С (може и в микровълнова - 1 минута на 800Вт). Смесват се сиропа и тахана и се разбърква добре.
Топлата смес се изсипва върху намазнена и покрита с хартия за печене тавичка или пластмасова кутия. След като изстине на стайна температура се затваря плътно се оставя в хладилник за поне 36 часа (през това време се образуват захарните кристали). Реже се студена, с остър нож. Увита в домакинско фолио, халвата може да се съхранява няколко седмици.