Как се правят тулумбички
Тулумба (турски: tulumba , гръцки: τουλούμπα кипърските гръцки: πόμπα (pomba), което означава, помпа) е десерт в Османската кухня, състоящ се от пържено тесто, напоено със сироп. Технологията е в направата на безквасни топки тесто (около 10 см дълго), в дадена малка яйцевидна форма, с хребети, които може да се получат със специален накрайник. Дълбоко се пържат до златист цвят и след това се изсипва сладък захарен сироп върху тях, когато все още са горещи. Тулумбата се яде студена. Този десерт се консумира във всички балкански държави и Мала Азия.
Тулумбите са разновидност на локма, които всъщност са вид тестени сладкиши от дълбоко пържено тесто , напоено със захарен сироп или мед и канела , а понякога и поръсени със сусам. Турската дума lokma означава „хапка“ или „залък“, от арабски произход لقمة luqma (т).
* 1 и 1/2 ч.ч. (300 г) брашно
* 5 бр. яйца
* 30 г масло
* щипка сол
* мазнина за пържене
* 2 ч.ч. (400 г) захар
Възваряват се 2 ч.ч. (400 мл) вода. В нея се пускат маслото и солта и във врящата смес се прибавя брашното, като непрекъснато се бърка. Отстранява се от огъня и пак се разбърква енергично. Когато изстине малко се прибавят яйцата едно по едно и се бърка до получаване на гладко тесто. От тестото се шприцоват тулумбичките, пържат се в сгорещена мазнина и се подреждат в тава на един ред. От захарта и 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) вода се приготвя сироп, като се смесват и сместа се възварява. Изстиналите тулумбички се заливат с топлия сироп.