Рибник
1 (около 1 кг) шаран
6 глави кромид лук
1 чушка
1 домат
1 ч. ч. счукани орехови ядки
1 кубче зеленчуков бульон
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. смлян черен пипер
50 мл (1 к. ч.) олио
1 кг тесто
• Запържват се наситненият лук, нарязаната на малки парченца чушка и обеленият и настърган на едро ренде домат.
• Когато зеленчуците омекнат, тиганът се сваля от котлона.
• Оставят се да изстинат и към тях се прибавят счуканите орехови ядки, чубрицата, черният пипер и кубчето зеленчуков бульон.
• С тази смес се напълва добре почистеният, измит, подсушен и посолен отвътре и отвън шаран.
• Зашива се с попарен във вряла вода конец.
• Тестото се разделя на две части.
• От всяка част се разточва по една дебела кора с размерите на тавичката, в която ще се пече ястието.
• Едната кора се слага в намаслената тавичка, намазва се с олио и върху нея се поставя пълненият шаран.
• Той се покрива с втората кора.
• Върху горната кора с върха на остър нож се очертава главата и люспите на шарана.
• Кората се намазва с олио и рибникът се пече 2 и 1/2 ч в умерена фурна (180 С).