Шаран в тесто
1 шаран
2 глави кромид лук
4 домата
8-10 гъби
1250 мл (1/2 ч. ч.) олио
3 с. л. ориз
2 с. л. стафид
магданоз
лимон
черен пипер
сол
За тестото:
320 г (2 ч. ч.) брашно
2 с. л. олио
1 ч. л. оцет
сол
1 яйце
хладка вода
Приготвяне:
• Шаранът се изчиства и наръсва отвън и отвътре със сол, черен пипер и лимонов сок.
• Приготвя се плънката, като ситно нарязаният лук се задушава в 3-4 с. л. олио и щипка сол до светложълт цвят, прибавят се гъбите, нарязани на ситно.
• Сместа се посолява и задушава, докато остане на мазнина.
• Добавя се оризът, пържи се няколко минути и се залива с 5-6 с. л. топла вода.
• След като поеме течността, се прибавят стафидите, черен пипер, магданоз и няколко резенчета лимон, изчистени от кората и семките.
• Приготвената плънка се поставя в коремчето на шарана и отворът се зашива.
• Шаранът се намазва с олио.
• От брашното и останалите продукти се измесва твърдо тесто, което се разточва на дебела кора, наръсва се обилно с олио и в нея се завива напълненият шаран.
• Поставя се в намазана с олио тавичка.
• Отгоре се наръсва останалата мазнина.
• Шаранът се пече в умерено загрята фурна (180 С) 30-40 минути до зачервяване на кората.
• Изважда се, напръсква се с няколко капки вода и се покрива с кърпа.
• След като се охлади до стайна температура, се нарязва с остър нож на по-дебели филии, като внимателно се изважда конецът.
• Пълненият шаран в тесто се поднася със сварени картофи, салата по избор или туршия.