Пълнен шаран с орехи и ориз
2 глави кромид лук
200 мл олио
100 г ориз
2 с. л. галета
3 с. л. орехи
десетина стафиди
1 ч. л. червен пипер
щипка канела
1/2 ч. л. захар
смлян черен пипер
сол
1,5 - 2 кг шаран
1 ч. ч. (200 мл) вода
Приготвяне:
• Почистеният шаран се измива добре, посолява се и се оставя един-два часа.
• През това време се задушава нарязаният лук в олиото.
• Прибавят се оризът и 1 ч. ч. (200 мл) вода и се задушава отново 15-20 минути.
• Добавят се галетата, орехите, захарта, стафидите, канелата, смленият черен и червен пипер и 1 с. л. вода.
• Сместа се разбърква добре.
• Шаранът се напълва с така приготвената смес, зашива се.
• Поставя се върху скара или пръчки в тава за печене.
• Полива се с олио и размито в малко вода доматено пюре.
• Поръсва се със смлян черен пипер и брашно.
• В тавата се доливат 400 мл топла вода.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С, покрито с фолио 30 минути.
• Фолиото се маха и пълненият шаран се запича още 10-15 минути.