Шаран плакия
1 (1,5 до 2кг) едър шаран
6-7 големи хубаво узрели домата
или 1,3 кг от консерва
3 глави кромид лук
1 глава чесън
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. червен лют
или 1 люта чушка, срязана
1/2 ч. л. сух риган
1 връзка магданоз
2 с. л. мед или захар
1 лимон
сол на вкус
Приготвяне:
ШАРАН
• Шарана се чисти през гърба - не през корема - разрязва се по гръбнака и се изваждат вътрешностите от там.
• Така се отваря повече място за пълнежа.
• Осолява се и се оставя за един час.
ПЛЪНКА
• Обелените домати се нарязват/или настъргват и задушават с едро нарязан лук, пресованият чесън, меда и сока на лимона и всички подправки без дафиновия лист до омекване (без мазнина!!!).
• Накрая се прибавя ситно нарязания магданоз.
• Сместа се разделя на две части.
• Едната половина от сместа се разпределя в тавата.
• С другата половина се пълни шарана.
• Рибата се покрива с кръгчета домат.
• Пече се във фурна на 220 С за около 1 час.
• Вади се и по желание се махат кръгчетата домат.
• Шарана се обръща с помощта на лопатки, за да се изпече от другата страна, като отгоре се покрива с тънки парчета от останалия лимон, кръгчета лук или домат. В доматения сос се поставя дафиновите листа.
• Пече се още 30-40 минути, до изпаряване на течността от доматите - да остане на мазнина, при нужда се включва фурната само на долно печене.