Спаначено суфле
3/4 кг спанак
За соса бешамел:
4 с. л. масло
3 с. л. брашно
2 и 1/2 ч. ч. прясно мляко
черен пипер на вкус
сол на вкус
1 к. ч. 3 с. л. настърган кашкавал
5 яйца
Приготвяне:
• Спанакът се измива, окъсват се листата и се сваряват в подсолена вода.
• Изважда се, отцежда се и се пасира или се нарязва на много ситно.
• Приготвя се сос бешамел, като в маслото се запържва брашното и разрежда с млякото.
• Бърка се непрекъснато, за да не се образуват бучки и да се получи гладък сос.
• Разбърква се със спанака и кафената чашка кашкавал и се овкусява със сол и пипер.
• Един по един се прибавят жълтъците и сместа отново се разбърква хубаво.
• Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят внимателно.
• Сместа се изсипва в съд, намазан с масло, поръсва се с останалия кашкавал и се пече 15 минути в умерена фурна.
• Спаначеното суфле се поднася веднага, щом се извади от фурната, в съда, в който е печено.