Спанак със шунка и сирене
300 г стар бял хляб
150 г замразен спанак
3 стръка зелен лук
80 г настъргано сирене тип Витоша или Ементал
60-70 г пушено пуешко месо или нарязана шунка
4 яйце
320 мл прясно мляко
1/2 с. л. дижонска горчица
1/8 ч. л. сол
1/8 ч. л. смлян черен пипер
Приготвяне:
• Хлябът се нарязва на кубчета със страна 2,5 см.
• Спанакът се размразява и се изстисква добре с ръце.
• Зеленият лук се нарязва на дребно.
• В голяма купа се смесват хлябът, спанакът, лукът, сиренето и шунката.
• Всичко се разбърква добре.
• Прехвърля се в правоъгълна огнеупорна тава (20х10 см).
• В друга купа се разбиват заедно яйцата, млякото, горчицата, солта и пиперът.
• Сместа се изсипва върху хляба.
• Оставя се да престои 20 минути.
• Също така може : формата да се покрие и да се остави да престои в хладилник до 24 часа.
• Фурната се загрява на 190 С.
• Ястието се пече 45 минути до златист цвят.