Спаначена пица
250 г брашно
150 мл газирана минерална вода
1 1/2 с л олио или свинска мас
1 ч л сол
1 ч л захар
1 ч л суха мая
или 12 г прясна мая
500 г спанак
2 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън
100 г кашкавал тип Балкан
50 г настърган Пармезан
смлян черен пипер
Приготвяне:
ТЕСТО
• Маята се разтваря в малко топла вода, прибавя се захарта.
• Разбърква се хубаво и се оставя да постои 10 минути.
• Брашното се пресява, замесва се еластично тесто като накрая се добавя солта и маста/олиото.
• Меси се хубаво за 10 минути или в машина за хляб.
• Поставя се в намаслен съд, покрива се и се оставя за 1 час.
ПЛЪНКАТА
• Спанакът се почиства, измива се и се нарязва на дребно.
• В това време ситно нарязаните лук и чесън се задушават за 2-3 минути в сгорещения зехтин.
• Прибавя се спанака и се задушава на слаб огън до омекване, като се бърка от време на време.
• Накрая сместа се подправя със смлян черен пипер.
• Втасалото тесто се разстила в намаслена огнеупорна тава (26-28 см), като леко се повдига покрай стените.
• Отгоре се разпределя задушеният спанак.
• Кашкавалът се нарязва на ивички.
• Върху него се нареждат ивичките кашкавал във вид на решетка и се поръсва с настъргания Пармезан.
• Фурната се загрява до 180-200 С.
• Пицата се пече около 25-30 минути и се поднася топла.