Торта Коледна звезда
4 яйца
2 пакетчета шоколадов крем
1/2 пакетче бакпулвер
50 г краве масло
100 мл сварено силно кафе
5-6 с. л. пудра захар
300 г сметана
1 ванилия
1 с. л. какао
• Яйцата се разбиват, прибавят се 4 с. л. топла вода и отново с разбиват.
• Шоколадовият крем се смесва с бакпулвера и се изсипва в разбитите яйца.
• Маслото се разтопява и се добавя в сместа.
• Изсипва се в набрашнена тавичка с формата на звезда и се пече в предварително загрята до 180 C фурна.
• Блатът се охлажда и се разрязва хоризонтално на две.
• Свареното кафе се подслажда с 3 с. л. захар и с него се сиропира долният блат.
• С останалата захар и ванилията се разбива сметаната.
• Прибавя се какаото.
• С 1/3 от крема се маже долния блат.
• Похлупва се с втория блат и се намазва с останалия крем отгоре и встрани.
• Украсява се по желание.
• Тортата Коледна звезда се държи на хладно до поднасянето.
СЪВЕТ
• Ако нямате тавичка с форма на звезда, изрежете си шаблон от картон, наложете го върху готовия блат и с остър нож изрежете звездата.