Коледни меденки елхички
2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. мед
1 ч.ч. олио
ванилия
1 канела
1 ч.л. хлебна сода
брашно колкото поеме
Смесвам меда и захарта и ги разтопявам на котлона, докато станат в гладка консистенция. Добавям канелата и ванилията.
Премествам в съда в който, ще замесвам. Добавям яйцата едно по едно, после олиото. През цялото време бъркам докато стане гладко и пенесто, прибавям и содата.
Постепенно добавям брашното и бъркам докато не стане трудно за бъркане.
Доомесвам добавяйки по мъничко брашно, докато спре да лепне. Трябва да стане меко, лъскаво тесто, с което много приятно се работи.
Тестото се разточва и с формички звезди в различна големина се изрязват сладките.
За всяка елхичка са необходими по 2 бр. звездички от всяка големина.
Пекат се до порозовяване при умерена температура - 160С на средна решетка с вентилатор.