Коледна пуйка
3 кг пуйка
настъргана кора от 1 портокал
сок от 1 портокал
2 с. л. мед
3 с. л. зехтин
сол
смлян черен пипер
суха мащерка
• Фурната се нагрява на 180 С.
• Огнеупорна тава се застила с хартия за печене.
• Пуйката се почиства, измива и подсушава.
• В купа се смесват кората, сокът, медът и зехтинът.
• Подправят се на вкус със сол, черен пипер и мащерка.
• С приготвената смес се намазва пуйката отвътре и отвън.
• Изстисканият портокал се нарязва на 6-8 части.
• Пуйката се поставя в тавата.
• Напълва се с портокаловите резенчета.
• Полива се с медената смес, ако е останала.
• Пуйката се пече 2-2,5 часа.
• Ако започне да загаря отгоре, се покрива с алуминиево фолио.
• Коледната пуйка се поднася с отделения по време на печене сок и картофено пюре.